| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
dewi Go¶æ
|
Wys³any: 12 04 2006, 21:39 Temat postu: Weso³ych ¦wi±t
|
 |
|
Mimo, ze jeszcze kilka dni do swiat to chcialabym juz teraz zlozyc wszystkim Xenomaniakom zeczenia swiateczne.
Po prostu wszystkiego xenowego
Trochê jaj
Przygotowania
|
 |
|
|
 |
Aga

Do³±czy³: 13 Lis 2005 Napisane posty: 273
|
Wys³any: 13 04 2006, 9:36 Temat postu:
|
 |
|
Wielkie dziêki za ¿yczonka i oczywi¶cie ja tak¿e podpisujê siê pod ¿yczeniami dewi.
Piêkne pisanki... bardzo chcia³abym widzieæ takie na swoim wielkanocnym stole...
Pozdrawiam i raz jeszcze Weso³ych ¦wi±t 
_________________ Wojna mym ¿ywio³em,
Wojownicy bez dusz na me rozkazy. _________________
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
gostek_

Do³±czy³: 07 Pa¼ 2005 Napisane posty: 606
View this character
|
Wys³any: 13 04 2006, 10:15 Temat postu:
|
 |
|
Ten komiks jest super a id±c za s³owami Xeny, czujê siê zaproszony
Do ¿yczeñ siê do³±czam i do zobaczenia na Xenowej Wieczerzy, jednak znowu muszê wspomnieæ o komiksie. Gdyby¶ zrobi³a d³u¿szy i do tego w pdf to dosta³aby¶ Xenowego Nobla!
_________________ Nie pytajcie mnie o kung-fu.
Ja juz nie ucze _________________
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
dewi Go¶æ
|
Wys³any: 13 04 2006, 20:32 Temat postu:
|
 |
|
| gostek_ napisa³: | | muszê wspomnieæ o komiksie. Gdyby¶ zrobi³a d³u¿szy i do tego w pdf to dosta³aby¶ Xenowego Nobla! |
Dzieki, montaz powstal 3 lata temu.
| Aga napisa³: | Piêkne pisanki... bardzo chcia³abym widzieæ takie na swoim wielkanocnym stole...
|
Mozesz sprobowac zrobic sama. Swego czasu wyskrobalam jajka w czakramy i sai, ale rodzina stanowczo odmowila poswiecenia ich. 
|
 |
aniabyczek
Do³±czy³: 11 Pa¼ 2005 Napisane posty: 132
View this character
|
Wys³any: 14 04 2006, 8:43 Temat postu:
|
 |
|
[quote="dewi"] | gostek_ napisa³: | Swego czasu wyskrobalam jajka w czakramy i sai, ale rodzina stanowczo odmowila poswiecenia ich.  |
Co by na to ksiadz powiedzial ?
Zycze duzo xenowych jajek, zajaczkow...
_________________ zapraszam do wspolnej korespondencji ze mna moj nr gg:4065848 _________________
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aga

Do³±czy³: 13 Lis 2005 Napisane posty: 273
|
Wys³any: 14 04 2006, 9:06 Temat postu:
|
 |
|
| Cytat: | Mozesz sprobowac zrobic sama. Swego czasu wyskrobalam jajka w czakramy i sai, ale rodzina stanowczo odmowila poswiecenia ich. |
Pewnie bym spróbowa³a zrobiæ sobie takie piêkne pisaneczki, tylko kurde kiedy (???) W tym roku ju¿ odpada, ale kto wie...mo¿e za rok?
Zastanawiam siê, dlaczego rodzina odmowi³a po¶wiêcenia Twoich ciekawych pisanek? Przecie¿ jajeczka, jak ka¿de inne...ot, mo¿e mia³y nieco inne malowide³ka. Zamiast kurczaczków, baranków, etc...by³a tam broñ. Ok, mo¿e to takie nietypowe ozdoby na wielkanocne pisanki, ale jak¿e oryginalne. 
_________________ Wojna mym ¿ywio³em,
Wojownicy bez dusz na me rozkazy. _________________
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
tyrella

Do³±czy³: 05 Mar 2006 Napisane posty: 21
View this character
|
Wys³any: 14 04 2006, 23:52 Temat postu:
|
 |
|
Weso³ych wszystkim
Odchy³ na maxa xD Xenowe jajo... z leksza nie wysz³o ale co tam Skalpel jaki¶ kijaty
http://trmaniamyarts.republika.pl/wesolych.jpg
_________________ Practice makes perfect [; _________________
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
R Go¶æ
|
Wys³any: 15 04 2006, 11:25 Temat postu:
|
 |
|
Przylaczam sie do zyczen - spokojnych, cieplych, w milym rodzinnym gronie Swiat Wielkiej Nocy. I smakowitego, bogatego Zajaczka. Ale przede wszystkim wielagachnego, mokrego SMIGUSA DYNGUSA na szczescie na caly rok dla wszystkich Xenites
PS Dewi te nasze kobitki wyskakujace z jajeczka sa slodkie. Bardzo mi sie to podoba. A co do pisanek, to ja tez zupelnie nie rozumiem czemu nie chcieli poswiecic. Rysunki jak rysunki, wszystko moze byc na pisankach (a wlasciwie chyba kraszankach, jezeli wyskrobalas ), poza tym czakram to symbol harmonii i kregu zycia, hinduskie koneksje do naszej Wielkanocy - jak najbardziej pasuje. No i ostatecznie mozna zawsze argumetnowac, ze poganskie rysuneczki jak najbardziej wymagaja poswiecenia przez ksiedza, zaraz by lecial, pedzil z kropidlem do tego 
|
 |
dewi Go¶æ
|
Wys³any: 15 04 2006, 19:11 Temat postu:
|
 |
|
Tyrella fajne jajo, ja tam dopatrzylam sie w tym Xeny.
| R napisa³: | | A co do pisanek, to ja tez zupelnie nie rozumiem czemu nie chcieli poswiecic. |
Rodzina chyba miala dosyc mojej obsesji. Najpierw szamroki na choince, potem kruche ciasteczka w ksztalcie sai, byla jeszcze plaskorzezba na swieczce(czakram).
Spokojnych Swiat
|
 |
gostek_

View this character
|
Wys³any: 15 04 2006, 20:42 Temat postu:
|
 |
|
Nie no...haha
EEee ju¿ spokój...uff
¦wiêcenie Xenowych pisanek i przemycanie w koszyczku czakramu, czy sai zamiast gwiazdki betlejemskiej to przesada
Ech jak bym teraz lun±³ wiaderkiem 
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
R Go¶æ
|
Wys³any: 16 04 2006, 13:53 Temat postu:
|
 |
|
Czemu?
I to mit i to mit wymyslone przez ludzi. Gwiazda betlejemska rownie tajemnicza i poganska jak czakram. Nie mowiac juz o samych trzech magi.
Nie wiem czemu jakas tam kometa mialaby byc lepsza od energetycznej czakry...
Choinka tez nie ma nic wspolnego z Jezusem. A jajka to zagarniety symbol z poganstwa, chociazby od Rzymian, ktorzy w marcu zaczynali nowy rok, jajka mialy w tym mocny udzial i obdarowywali sie wtedy podarkami, zupelnie jak my dzis Zajaczkami.
ab ovo usque ad mala jako rzecze Horacy
PS Tyrella super pisanka! Mam nadzieje, ze to wydmuszka, bo szkoda zezrec taka xene albo czekac az jajo wybuchnie ze starosci 
|
 |
tyrella

Do³±czy³: 05 Mar 2006 Napisane posty: 21
View this character
|
Wys³any: 16 04 2006, 15:31 Temat postu:
|
 |
|
Niestety nie wydmuszka :< Bo próbowa³am kiedy¶ szkrobac skalpelem po wydmuszce i pêk³a :< Ale obiore to jajo tak, ¿e ta cze¶c skorupki zostanie Ostatnia fotka przed obieraniem jajka
http://trmaniamyarts.republika.pl/jajo1.jpg
Ciê¿ko wyszkrobac twarz ;p Przynajmniej ja mam problemy Zobaczymy co bêdzie za rok 
_________________ Practice makes perfect [; _________________
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
gostek_

View this character
|
Wys³any: 17 04 2006, 23:52 Temat postu:
|
 |
|
| Cytat: | | Gwiazda betlejemska rownie tajemnicza i poganska jak czakram |
| Cytat: | | Choinka tez nie ma nic wspolnego z Jezusem. |
ale z drzewem/krzewem na górze Synaj. Oryginalnie i prawid³owo do ¶wi±t u¿ywana by³a tylko ga³±zka ale co Ci przeszkadza choinka
| Cytat: | | A jajka to zagarniety symbol z poganstwa |
Istnieje wiele podobnych rzeczy, które jednak nie s± ze sob± powi±zane. Ale zostawmy to mo¿e, cyniczna R. 
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
R Go¶æ
|
Wys³any: 18 04 2006, 12:34 Temat postu:
|
 |
|
Mnie choinka nic nie przeszkadza, to tobie przeszkadza czakram na swiecace
Pokazuje ci tylko, ze wspolczesny symbolizm nie ma po pierwsze za wiele wspolnego z tym co dzis symbolizuje, a po drugie wywodzi sie z o wiele starszych tradycji niz ta, ktore obecnie patronuje. Zostalo zasymilowane - zapewne nie pierwsze i nie ostatne. Za 1000 lat mozliwe, ze katolice symbole beda patronowac jakims innym religiom i pomyslom, a ludzie nawet nie beda sobie zdawac sprawy z tego czym byly dla nas dzisiaj.
I co to za machanie mi palcem?!
Kometa jest magiczna, kabalistyczna i sledzenie jej wiaze sie z mitologia perska. Choinka to zwyczaj z XIX wieku oraz pozostalosc ludowych zwyczajow zwiazanych z kultem zycia albo greckim mitem sosny i odradzania sie boga, a mozna tez do tego dorzucic druidzki symbolizm drzew albo nordycki. Nie wspominajac juz o tym, ze miejsce urodzenia Jezusa oraz czas tego jest tysiace kilometrow doslownie i w przenosni od swierkow i jakiegokolwiek sniegu, a wiec to nie tam narodzil sie i nie stamtad pochodzi ten kultywowany przez nas symbol. Nie czepiam sie uczuciowego wydzwieku symboli i tradycji, bo to jest jakie jest i jest wlasnocia kazdego czlowieka wierzacego w dana religie. Ale nie mozna uwazac, ze materialnie okreslone aspekty religii jakiejs naleza tylko i wylacznie do jednego obrzadku.
A z tym Cassia senna tos juz walnal kula w plot az za Chinskim Murem lomot bylo slychac
Ani to do iglastych podobne, ani z Nowa Ewangelia zwiazane
Nie mowie tutaj o rzeczach, ktore sa tylko podobne i w zwiazku z tym nie sa powiazane ze soba. Okreslone rzeczy zostaly wchloniete przez wspolczesna religie katolicka i funkcjonuja sobie dobrze w nowej formie, pod nowym Bogiem z nowym wyznaniem i odniesieniami, acz czesciowo w jakis sposob wciaz pozostawiaja za soba dalekie echo oddawnia czci dawnym bostwom. Nie uwazam tego za obrazoburcze, heretyckie czy obrazliwe. To wciaz ten sam krag wiary ludzi w piekne, potezne sily nimi kierujace, zycie i milosc. A juz wszystko jedno jak ludzkosc bedzie to nazywac, rysowac i pielegnowac. Nawet jesli robia to nieswiadomie, tylko i wylacznie powtarzajac schematy zachowan z pokolenia na pokolenie, bez zrozumienia pierwotnego znaczenia.
I czemu cyniczna? To przeciez ty uwazasz za przesade swiecenie pisanek z sai i czakramem. Ja nie widze w tym nic zlego, bo swiecenie pokarmow jest normalne od zarania roznych religii na swiecie, w dodatku sam symbolizm jajka siega daleko przed Jezusem i Kosciol wie o tym i nie ma nic przeciw. A mnie cieszy i podoba sie zaadaptowanie tej pieknje tradycji i do tej religii i ladne powiazanie jej znaczen z tym co religia chrzescijanska w sobie glosi. A same rysunki na pisankach to takze wiecej maja wspolnego z poganstwem niz katolicyzmem i jakos nikomu to nie przeszkadza.
|
 |
gostek_

View this character
|
Wys³any: 19 04 2006, 23:10 Temat postu:
|
 |
|
| Cytat: | | I co to za machanie mi palcem?! |
Bo starasz siê powiedzieæ, ¿e chrze¶cijañstwo to religia, która czerpie/zrzyna z innych religii to co najlepsze i wychodzi taki zlepek zasad i zwyczai, które akurat praktykujemy.
| Cytat: | A z tym Cassia senna tos juz walnal kula w plot az za Chinskim Murem lomot bylo slychac
Ani to do iglastych podobne, ani z Nowa Ewangelia zwiazane |
? Napisa³em "ale z drzewem/krzewem na górze Synaj. Oryginalnie i prawid³owo do ¶wi±t u¿ywana by³a tylko ga³±zka. Nie opisujê przecie¿ narodzin tego choinkowego zwyczaju bo to zwyczaj sam w sobie ca³kiem m³ody, raptem chyba z 500 lat (chyba). Pisa³em tylko o zwyczaju ubierania i strojenia jednej ga³±zki a to zwyczaj który wywodzi siê w³asnie z tego Mojrzeszowego; jak to powiedzieæ...no od Mojrzesza w³a¶nie. Dopiero potem pojawi³a siê choinka.
| Cytat: | | I czemu cyniczna? To przeciez ty uwazasz za przesade swiecenie pisanek z sai i czakramem. Ja nie widze w tym nic zlego, |
To nie dobrze ¿e nie widzisz. Teraz pisanki to bardziej zabawa dla dzieci ni¿ kontynuowanie tradycji ale je¶li ju¿ umieszczaæ na nich jakie¶ symbole, to takie z jakiej religii siê ten zwyczaj wywodzi. Nic wiêcej
Nie mo¿esz R ci±gle wrzucaæ wszystkiego do jednego worka.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
|
|
Mo¿esz pisaæ nowe tematy Mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|
|