| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gostek_

View this character
|
Wysłany: 02 11 2005, 13:05 Temat postu: Uwagi względem forum
|
 |
|
Tu można roztrzasać spory, odmienna zdania itp:) Jeśli mało miejsca na ten ciekawy temat to założony zostanie specjalny dział
Jokser:
kurcze R poprawie tą jedną literke ale nie można mieć innych "załorzeń" od Was tzw Starej Gwardii Xenietes.? dla mnie Jokser zawsze był Jokser
_________________ Nie pytajcie mnie o kung-fu.
Ja juz nie ucze _________________
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
R Gość
|
Wysłany: 02 11 2005, 19:44 Temat postu:
|
 |
|
To nie zalozenia Starej Gwardii. To po prostu nomenklatura serialowa. Cos jak pisanie Aries w USA albo u nas Aleksander albo ROC albo LL. Nie wynika to z naszych narzucen, tylko z przyjetego nazewnictwa w naszym kraju i wsrod fanow serialu ogolnie na swiecie - u nas przyjelo sie glowne nazewnictwo polsatowskie, tam gdzie polsat nie dal rady, albo nie zmienial, tam ostaly sie nazwy zgodne z j. polskim (mitologia) albo org. ang (wiekszosc nazw i wlasnie imiona bohaterow)
Np. we Wloszech Gabriela nazywala sie Olimpia, a u Niemcow Joxer byl Joker - szybko jednak wrocili do nazw pierwotnych. U nas nie ma odpowiednika polskiego na J jako calosc, a ze nie spolszczono Xeny na Ksene albo Ksenie, to takze nie wypadalo robic tego Joxerowi
Nie oburzaj sie tak, chyba latwiej sie wciagnac w ogolnie przyjete nazewnictwo, zeby nie miec klopotw ze zrozumieniem ang czy polskich tekstow w dyskusji niz na sile przekonac do swojej mniejszosci. Ja tez poczatkowo uzywalam Gabrielle, a teraz juz nie wyobrazam sobie jak bym mogla pisac ja przez te dwa okropne "L".
I naprawde nie uwazasz, ze jakos wdzieczniej to x mu wyglada niz to nasze szeleszczace ks"
Mysle, ze Xena, Gabriela, Joxer, Callisto, Draco, Boriasz, Efinia, Afrodyta to takie kanony nazw postaci serialowych u nas i chyba dobrze jakby takimi pozostaly, a nie, zeby kazdy z nimi eksperymetowal i wykrecal w zaleznosci od tlumaczenia. A z pozostalymi to roznie juz bywalo, chociaz ich roznorodna odmiana wynikala z tego, ze sa to jednak imiona pochodzace z mitologii i czesc osob uzywala spolszczonych odpowiednikow z Parandowskiego czy Gravesa (do ktorych tez siegano czasem i w Polsacie), a czesc pozostawala przy nazwach ang. Pamietam jak sama sie oburzylam ciezko, ze tlumacze polsatowscy nazwyali Eliego Awatarą. Okazalo sie, ze to ja nie mialam racji. Bo faktycznie to slowo powinno miec zenska koncowke przy nazywaniu tak faceta.
PS. Do dzis wiekszosc polskich xenowcow przyprawia o szczekoscisk Burasz, Borasz, swieta kitana, Akimi, usciski oraz dysk jakimi nas uraczyli tlumacze FINow na DVD.
PS2. a za wklad Starej Gwardii w nazewnictwo serialowe, mozesz uznac rozne skroty i zdrobnienia, ktore pozwalalmy sobie uzywac wobec postaci jak, np. Cali, Joxi, Gabby, Zinka, Afro, Dydtka, Gabrysia, Ewa, Julek, Pierdykas, Herk, ale podstawowe "oficjalne" formy sa takie jak napisalam wyzej
PS3. Po eksperymentach przyjelo sie w koncu mowic na bron Xeny czakram, ale obok niej funkcjonuja nazwy szakram, szamrock, szamrok, chakram, chamrock, quoti, chackram. Sam chyba przyznasz, ze niektore wykrzywiaja zeby
PS4: nie jedna literke DWIE musisz poprawic
PS5 no jak bardzo nie umiesz innej nazwy uzywac, to przeciez cie nie pobije, ale jakos tak J bez x nie jest dla mnie tym co zawsze 
|
 |
gostek_

View this character
|
Wysłany: 02 11 2005, 20:11 Temat postu:
|
 |
|
Joxer- już temat jest ok. Jak pisałem temat o nim to przez chwile zasitanawiałem się czy nie napisać Jockser hehe. Zobacz R godzinę w której to pisałem. Tak samo jak w temacie Xena pomerdało mi się i nie mogłem sobie przypomnieć imienia jej syna i byłem pewien że coś na J.. dopiero potem wyedytowałem jak pamięć wróciła. Jokser jakoś tak mi się przyjął i pewnie tak mi już zostanie. Niby w tresci postu mogę sobie pisać przez "ks" ale w tytule powinno być prawidłowo, tu racja. Nie wiem czemu kurde taki nerwowy jestem jeśli chodzi o wszystkie fora hehe ale widać to kwestia charakteru. A słówko o Waszej Starej Gwardii Xenites to przyznam że mnie złości:) a to dlatego że cokolwiek bym nie napisał, cokolwiek bym o Xenie nie wynalazł to przez Was było to już dawno przerabiane. To mnie wnerwia i teraz rozumiem o co chodziło o opisanej przez Was "świeżej krwi" na forum Yselle (tak się pisze bo nie pamiętam). W większości R o czym tu piszemy to jest bardziej przedstawianie czegoś, opisy i nie ma takiej normalnej rozmowy z użytkownikami. Wkurzam się i ide se pogibać hantelkami
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
R Gość
|
Wysłany: 05 11 2005, 22:35 Temat postu:
|
 |
|
| Pilgrim napisał: | | Joxer- już temat jest ok. Jak pisałem temat o nim to przez chwile zasitanawiałem się czy nie napisać Jockser hehe. Zobacz R godzinę w której to pisałem. |
Spoko Ja tez pisze o dziwnych porach te listy, a jeszcze czesto zmeczona jak diabli. Na pewno o cos takiego nie bede miec do ciebie prensji ani do nikogo. Nawet zdarza mi sie robic okropne orty, a przeciez jestem na to wyczulona jak diabli <g>.
| Cytat: | | Nie wiem czemu kurde taki nerwowy jestem jeśli chodzi o wszystkie fora hehe ale widać to kwestia charakteru. |
Nie te dni miesiaca? Sorki NSP
| Cytat: | | A słówko o Waszej Starej Gwardii Xenites to przyznam że mnie złości:) |
Co cie zlosci? Samo slowo? Nie rozumiem?
| Cytat: | | a to dlatego że cokolwiek bym nie napisał, cokolwiek bym o Xenie nie wynalazł to przez Was było to już dawno przerabiane. |
Przesadzasz. Owszem, duzo rzeczy juz bylo i prawda jest, ze czesto pojawi sie komentarz, ze "juz to przerabialismy", ale jest to tez okazja to pokazania, przypomnienia, zacytowania, tamtych dyskusji, spostrzezen, przemyliwian. Przypomnienie sobie co bylo, a innym pokazanie tego, czego nie mieli okazji przeczytac, czy samemu wziac w tym udzial. Teraz, jezeli jest to dla nich cos nowego, sami moga sie wlaczyc i dodac swoja wersje spojrzenia na jakis temat, pomysl, interpretacje. A nwet moze sie okazac, ze wlasnie Stara Gwardia (no tutaj, to chyba glownie ja ) tez dowie sie czegos nowego albo zapozna sie z nie wymyslona do tej pory interpretacja nowego fana. Chociazby ten poszukiwany przez ciebie ywiad. Podaj szczegoly - pierwsze slysze, zeby ten facet przeprowadzil z LL. Nie jesto to aby kaczka? A wracajac do tematu. Gdyby bylo tak jak mowisz, ze cokowliek sie powie to nic sie z tym nie da zrobic nowego i ciekawego, to juz dawno przestalyby istniec wszelkie zagraniczne grupy dyskusyjne o serialu, bo ci biedni fani nie mieliby o czym mowic A jednka wciaz istnieja i powstaja nowe i wciaz ci ludzie maja jakies pomysly na listy...
| Cytat: | | To mnie wnerwia i teraz rozumiem o co chodziło o opisanej przez Was "świeżej krwi" na forum Yselle (tak się pisze bo nie pamiętam). |
No, a ja nie rozumiem co masz wlasciwie na mysli. Wyjasnisz?
| Cytat: | W większości R o czym tu piszemy to jest bardziej przedstawianie czegoś, opisy i nie ma takiej normalnej rozmowy z użytkownikami.  |
No wiesz... To chyba nie moja ani twoja, ani Starej Gwardii wina, ze ci uzytkownicy nie chca z nami rozmawiac? A wymiana pogladow miedzy chociazby tylko dwiema osobami, to tez juz rozmowa. Ty masz swoje teorie, ja mam swoje i oboje probujemy albo siebie do nich przekonac, albo po prostu je przedstawic. W tym tez nie widze niczego zlego ani niepokojacego.
PS Proponuje te watek przeniesc moze do dzialu fandom? Bo wlasciwie to takie luzne rozwazania do niego pasujace.
|
 |
aniabyczek
View this character
|
Wysłany: 09 12 2005, 8:56 Temat postu:
|
 |
|
Sorry, ze preszkadzam chcialam sie tylko spytac dlaczego ja musze sie logowac po dwa razy, anie wystarczy 1 raz? 
_________________ zapraszam do wspolnej korespondencji ze mna moj nr gg:4065848 _________________
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
gostek_

View this character
|
Wysłany: 09 12 2005, 14:43 Temat postu:
|
 |
|
wieczorem i w nocy forum nie działało bo były kłopoty z serwerem i może to było przyczyną. Ja też zostałem wylogowany ale zalogowałem się bez problemu. Jeśli dalej masz z tym jakieś problemy to zgłoszę to do admina serwera
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
aniabyczek
View this character
|
Wysłany: 09 12 2005, 21:00 Temat postu:
|
 |
|
Ok,dzieki za fatyge, kazdym razie zdarzylo sie to nie pierwszy raz wiec sie dziwie 
_________________ zapraszam do wspolnej korespondencji ze mna moj nr gg:4065848 _________________
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
gostek__ Gość
|
Wysłany: 09 12 2005, 21:43 Temat postu:
|
 |
|
jeśli to zdarzało się już wcześniej to podejrzewam, że to wina Twojej przeglądarki.
PS teraz można zauważyć pewne błędy ale to przejściowe 
|
 |
aniabyczek
View this character
|
Wysłany: 10 12 2005, 12:47 Temat postu:
|
 |
|
Mojej przegladarki?A moze tak nieco jasniej? 
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
gostek_

View this character
|
Wysłany: 16 12 2005, 22:23 Temat postu:
|
 |
|
poprawiłem pare rzeczy. Działa teraz autologowanie? U mnie nie hehe ale jestem ciekaw czy tylko u mnie
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 17 12 2005, 15:05 Temat postu:
|
 |
|
Teraz juz w ogole nie moge sie zalogowac moze pozniej mi sie uda 
|
 |
gostek_ Gość
|
Wysłany: 17 12 2005, 16:06 Temat postu:
|
 |
|
do poniedziałku będzie wszystko naprawione
|
 |
Aga

|
Wysłany: 17 12 2005, 17:11 Temat postu:
|
 |
|
U mnie z zalogowaniem się nie ma w ogóle problemów i nigdy nie było... 
|
 |
R Gość
|
Wysłany: 18 12 2005, 16:30 Temat postu:
|
 |
|
ja w kwestii daty...
Zauwazylam, ze zamiast dat pojawaiaja sie slowa wczoraj, dzisiaj...
Wolalam cyferki
O roznych dziwnych porach wchodze na to forum i nieraz musze sie ciezko zastanowic co to jest tak dokladnie to wczoraj albo dzisiaj <g>.
A data od razu jest jasna, no i latwiej sie zorientowac czy dany post jest nowy czy stary, czy bardzo stary.
Przydaloby sie tez jakby godziny byly po polsku w trybie 24 godzinnym, a nie jakies pm czy am 
|
 |
Aga

|
Wysłany: 18 12 2005, 19:05 Temat postu:
|
 |
|
Aha... zgadzam się z R. Ja też bardziej jestem za tym, aby była konkretna data, a nie wczoraj, dzisiaj, itd. Z datą jest znacznie wygodniej.
|
 |
|
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|