Zaloguj Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości FAQ Szukaj Grupy
Odcinek wszechczasow

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Xena Warrior Princess e-gosciniec Strona Główna -> O serialu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
R
Gość

PostWysłany: 05 12 2005, 23:35    Temat postu: Odcinek wszechczasow
Odpowiedz z cytatem  Uruchom translator Pisownia

No wlasnie. Kiedys, pamietam robilismy taka liste odcinkow wszechczasow - chodzilo o liste odcinkow do puszczenia na fescie. Zdaje sie, ze z ogladania i tak niewiele wyszlo, bo mielismy ciekawsze zajecia niz slepic w tv, ale lista powstala i byla dosc interesujaca Smile.
Nie chce jej tutaj przytaczac, tylko spytac was, jaki odcinek waszym zdaniem zasluguje na taki tytul?
Jeden jedyny z calej serii (no moze dwa albo ostatecznie trzy)?
I poprzyjcie wasz wybor jakimis argumentami. Nie chodzi mi tutaj o wybor odcinka dlatego, ze po prostu ktos go lubi, jest jego najulubienszym, tylko dlatego, ze ma to "cos". Cos co nas zelektryzowalo, zpiorunowalo, uczynilo go dla nas niezpomnianym, takim, ktory bedzie uwazany przez nas za najlepsze dzielo Taperta i spolki. Taki, ktory okazal sie na tyle zaskakaujacy pozytywnie, ze trafia na liste naj.
Dla mnie takim jesy Dzien z zycia.
To odcinek, ktorego bardzo malo ludzi naprawde nielubi. Jest dla mnie nowatorskim podejsciem do tematu. Zamiast kolejnej historyjki o tym jka ratuja komus tylki, pokazano jak wspaniale przyziemna potrafi byc dola bohatera nic przy tym mu z aury bohaterskosci nie odbierajac, a za to dodajac zabawne, sympatyczne ludzkie oblicze. Moge ten odcinke ogladac wciaz i wciaz i mi sie nie znudzi, a zawsze bedzie mnie bawil tymi pstryczkami w nos, dialogami, drobnymi scenkami, ktorych wydawaloby sie, ze w serialu fantasy byc nie powinno, a jednak pasuja.
Drugim odcinkiem jest chyba Bitter. Dlaczego, pisal chyba juz o tym Pawel, a moze ja Smile Nie pamietam. W kazdym razie mimo ze za tym odcinkiem nie przepadam, uwazam go za cos dziwnego i nie pasujaceg odo calosci serialu, to jednak z kazdym ogladnieciem robi on ciewsze i niezapomniane wrazenie. A to za co go naprwde lubie to jest muzyka Smile Doceniam odwage i ppomysl tworcow i uwazam, ze jest to odcinek, ktory zasluguje na miejsce na liscie wszechczasowej.
A moim 3 odcinkiem w tej kategorii jest Crusader. Dlatego, ze pokazano tam wojowniczke rowna, a moze i lepsza od Xeny, ktora lub którą mogla sie stac Xena bez Gabrieli. Ktora nie potrzebowala super mocy aby sie stac niemal doskonala, a ktora mimowszystko nie byla szalona. No i ze pokazano tam tak niepojaco, ze bardzo cienka linia dzieli wiare w to, ze sie czyni dobrze od tego, ze czyni sie zle. Ze wszystko zalezy od punktu widzenia i nie jest jednoznaczne, a nasz wojowniczka stosuje nierowna miare wobec siebie i innyc oraz potrafi kierowac sie bardzo przyziemnymi pobudkami. A jednoczesnie, ze dwie kobiety na swoj sposob jednak chcialy przychylic teog nieba naiwnej Gabrieli...

gostek_
Wojownik

Napisane posty: 606

View this character

PostWysłany: 06 12 2005, 20:33    Temat postu:

ja nie mam ulubionego odcinka. Ale najbardziej miło mi się ogladą odcinki, w których Ares nie jest już bogiem i Xena ciągle go ratuje z jakichś tam kłopotów Mr. Green Czasem go wyciągała z jakiejś karczmy czy z innych kłopotliwych sytuacji. Śmieszył mnie strasznie jeszcze jeden moment ale nie wypada go przedstawiać Cool dla podpowiedzi powiem, że było to chyba w 5 sezonie. Odcinek był troszkę powalony bo Jolaos był tam współczesnym dziennikarzem i nakrył Aresa w kolejce do ..... na walkirii Rolling Eyes

R
Gość

PostWysłany: 06 12 2005, 22:10    Temat postu:

Nie, nie, nie chodzi o ulubiony odcinek czy sceny.
Pisalam przeciez. Chodzi o taki, ktory zasluzyl sobie na miejsce na liscie odcinkow wszechczasow. Taki, ktory cos ma, ktory wstrzasnal, ktory powinieni sie znalezc w zlotej kolekcji. Moze byc to nawet odcinek znienawidzony i nielubiany, ale np charakteryzujacy sie jakims eksperymentem srtystycznym, ktory pozostawia niezatarte wrazenie itp.
PS A ten, o ktorym piszesz to You are there i to jest 6s, ech.........
PS2 A numerek to byla Jazda Valkirii (wcale nie powiedziane, ze to on mial jezdzic na... <g>) - nawiazanie takze do slynnego utworu Smile
PS3 jakkolwiek ten odcinek chyba tez zasluguje na bycie na liscie. Jak dla mnie szczegolnie za przeklinajaca Eve i generalnie za wklad komediowy i zabawe z fanow w sprawie subtekstu Smile

Aga
Wojowniczka

Napisane posty: 273

PostWysłany: 07 12 2005, 19:10    Temat postu:

Odcinek wszechczasów? O rany! Wbrew pozorom, to nie jest łatwe zadanie. Mam tyle odcinków, które mogłabym oglądać na okrągło i za każdym razem z taką samą pasją i zainteresowaniem. Smile Bardzo lubię np. całą "Trylogię norweską", ale jeśli ma to być odcinek wszechczasów to dla mnie takim odcinkiem jest In Sickness and In Hell. Za każdym razem rozbawia mnie do łez. Oglądałam go już kilka (kilkanaście???) razy i zawsze bawił mnie tak samo. Niejednokrotnie wręcz na nim wyję (ze śmiechu oczywiście Razz ) Rozbrajają mnie niektóre sceny (Gabi walcząca z królikiem, heh... Razz ) Nawet pisząc teraz te słowa, przypominając sobie tą scenę pyszczek mi się uśmiecha od ucha do ucha Laughing Te teksty bohaterów, ich miny... powalają mnie dosłownie i za to go kocham (chyba nie przesadzam) Razz No... i teraz narobiłam sobie ochoty. Chyba go zaraz obejrzę Smile
Dla mnie In Sickness and In Hell to "lekarstwo" na podły dzień i zły humor!!! Rewelka ! Razz I on właśnie jest moim odcinkiem wszechczasów Smile

gostek_
Wojownik

View this character

PostWysłany: 07 12 2005, 19:34    Temat postu:

Hehe dobry ten odcinek ale nie jest moim ulubionym bo takowych też nie mam. A to co napisałem post wyżej to też chyba odnosi się do tematu bo wkońcu te sceny, które są dla nas najlepsze, sprawiają że taki odcinek najlepiej wspominamy i przez to zaliczamy do "odcinków wszechczasów".

aniabyczek

Napisane posty: 132

View this character

PostWysłany: 08 12 2005, 21:57    Temat postu:

Well...mysle, ze dobre bylyby te odcinki z poczatku sezonu, oczywiscie wybrane. One maja jeszcze ten swoj typowy klimacik starozytnosci...czuc wszedzie ten "zapach"wojowniczosci i checi walki, bogow i inne xenowe atmosfery...Choc sa tez odcinki, ktore juz nie maja tego magicznego "cos" ale z kolei nadrabiaja poczuciem humoru ("In Sickness and In Hell jak Aga napisala i "A day in the life" )czy chociazby swoja fabula.Oj, faktycznie ciezko wybrac

gostek_
Wojownik

View this character

PostWysłany: 10 12 2005, 2:03    Temat postu:

Xena - 1x14 - A Fistful Of Dinars
Chyba ten odcinek można uznać za odpowiedni do tej kategorii. Nadal w luźnym klimacie ale wydawał się pierwszym krokiem do poważniejszej części serialu. A to głównie przez ambrozję. Człowiek ma wreszcie za czym gonić bo bycie bogiem to szansa, której nikt by nie odrzucił. No może po za Xeną i tą jej koleżanką blondyną heh. Ja bym się nie zastanawiał tylko mniamnął tą ombrozję nawet bez przypraw

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Xena Warrior Princess e-gosciniec Strona Główna -> O serialu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach