Zaloguj Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości FAQ Szukaj Grupy
"niebezpieczny metal", czyli o j. polskim

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Xena Warrior Princess e-gosciniec Strona Główna -> Dyskusja otwarta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
R.
Gość

PostWysłany: 31 01 2006, 16:25    Temat postu: "niebezpieczny metal", czyli o j. polskim
Odpowiedz z cytatem  Uruchom translator Pisownia

Fajnie. Sam sie nagadales gostek <g>, a potem innym zrobiles lock, zeby nie mogli odpowiedziec. Ponawiam sugestie, zebys przeczytal to swoje pytanie i zobaczyl na ile logicznie i po polsku jest napisane. Jak ma mi sie z czymkolwiek kojarzyc jak jest napisane nie po naszemu i nie wiadomo o co ci chodzi? Zreszta ja napisalam sporo na ten temat, wykazujac sie wyobraznia i czym tam chcesz jeszcze, w rozpaczliwej probie dojscia o co kurcze ten czlowiek sie chce nas spytac. Nie interesuje mnie odpowiedz na twoje "pytanie" - sama sobie pewnie odpowiem, kiedy juz pytanie poznam. A jezeli nie bede znac odpowiedzi, to napisze, ze jej nie znam i na nia czekam. Na razie nie moge znac odpowiedzi, bo nie znam pytania. O co pytasz? Napisz to pytanie jeszcze raz, inaczej, jakos po polsku: "Czy wiecie jak nazywa sie niebezpieczny metal, ktory zrobil to i to, wtedy i wtedy, wyglada tak i tak, mowil o nim ten i ten, a w ogole nie jest metalem tylko kamieniem itp." Rozumiesz na co usiluje zwrocic uwage, czy dalej bedziesz uwazal, ze to ja nie mam jakiejs tam wyobrazni potrzebnej mi do odpowiedzi?

Aga
Wojowniczka

Napisane posty: 273

PostWysłany: 31 01 2006, 17:50    Temat postu:

Heh, temat faktycznie zablokowany (???) Rolling Eyes
Nawet nie zdążyłam się nad tym zastanowić, może udałoby mi się dojść do tego tajemniczego "niebezpiecznego metalu" i wysnuć jakąś teorię. Rolling Eyes
Kurczę, człowieka nie ma trzy dni i już nie zdąży sobie popisać o tym, czy o tamtym. Mad
Tak więc rozumiem, że na temat "niebezpiecznego metalu" nagadaliśmy się już wyjątkowo wszyscy...
Tylko przypomnijcie proszę, do jakich doszliśmy w końcu wniosków, bo już nie pamiętam... Rolling Eyes Twisted Evil

gostek_
Wojownik

Napisane posty: 606

View this character

PostWysłany: 31 01 2006, 23:30    Temat postu:

o co ten szum?
gdybym pamiętał co dokładnie wyczytałem o tym metalu a było to dobre 10 lat temu, to chyba podałbym to co o nim wiem prawda? To jak opisanie jednego fragmentu filmu kiedyś widzianego i liczenie na to, że ktoś gdzies może kiedyś widział i podpowie tytuł itp. Za duże wymagania?
Cytat:
Damascen tez byl unikalny. Jadeit, braz i w koncu zalezo.

A słyszałas jakieś legendy lub mity, mówiące że siła któregoś z tych metali jest w stanie zgładzić świat? Laughing

R
Gość

PostWysłany: 01 02 2006, 0:31    Temat postu:

gostek_ napisał:
o co ten szum?
gdybym pamiętał co dokładnie wyczytałem o tym metalu a było to dobre 10 lat temu, to chyba podałbym to co o nim wiem prawda? To jak opisanie jednego fragmentu filmu kiedyś widzianego i liczenie na to, że ktoś gdzies może kiedyś widział i podpowie tytuł itp. Za duże wymagania?
Cytat:
Damascen tez byl unikalny. Jadeit, braz i w koncu zalezo.

A słyszałas jakieś legendy lub mity, mówiące że siła któregoś z tych metali jest w stanie zgładzić świat? Laughing

Podaj dolkadnie co pamietasz. Jezeli ktos czegos sie chce dowiedziec od innych, meczy go cos, co pamieta, ale nie moze skojarzyc, to w pytaniu zawiera co tylko moze, co tylko mu sie przypomina, zeby dac jak najwiecej punktow zaczepienia osobom, od ktorych oczekuje podpowiedzi. Podajac fragment filmu takze, podajesz najwiecej jak mozesz - sam to zrobiles - podales jeszcze pare dalszych scen, ktore ci sie przypomnialy. Czemu z metalem nie mozesz? Za duze wymagania z naszej strony? <g>
Zobacz zadam ci pytanie: co to za gatunek zwierzecia co ma 4 nogi, rogi i ogon?
A teraz inna wersja pytania: co to za zwierze co ma 4 nogi, rogi, ogon, kopyta nieparzyste i chyba zyje tylko w Afryce i kiedys slyszalam, ze pisal o nim Platon?

Widzisz roznice?
Nadal nie wiemy za duzo ani od razu o jakie zwierze chodzi, ale mamy juz cos, do czego mozemy przyrownac nasza wiedze i podac pare przykladow jakie nam przychodza do glowy.
W pierwszym przypadku pytanie jest bez sensu, bo tutaj mozesz zacytowac polowe podrecznika do zoologii i wszystkie beda pasowac, a jednoczesnie zaden nie bedzie tym, ktorego szukasz.
W drugim przypadku jakos tam zawezamy twoje skojarzenia i krag poszukiwan. Troche checi wspolpracy z twojej strony - odrzuce pileczke. Nie wykazujesz jej Sad

A wracaja do metalu. Podalam tam nazwe starozytnego metalu - takze mi nie odpowiedziales czy to moze to, tylko pominales milczeniem.

Tak slyszalam wiele bajek o czarodziejskich metalach, ktore moga zniszczyc swiat. Ale to bylo w wymyslonych opowiadaniach, o magicznych mieczach itp., gdzie autor sam sobie wymyslal swiat, nazwy i metale na potrzeby fabuly. A tobie raczje chodzi o cos w rodzaju faktu historycznego? No to nazwij jakos ten fakt, a nie "niebezpieczny metal", bo rownie dobrze moge go nazywac ten tajemniczy bdzumbwa embwa. Tez ladny efemizm, z lekka folklorystyczny Wink

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Xena Warrior Princess e-gosciniec Strona Główna -> Dyskusja otwarta Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach